Да поговорим за вашата вагина! Тя е мястото, където могат да се настанят по-малко приятни (например парещи сърбежи) и приятни (нужно ли е да даваме примери?) усещания.

Онова място там, долу

За да запазите входа към вътрешния си свят там долу в перфектно състояние, ето едно съвсем лесно приложимо ръководство.

В служба на устните

Знаете, че има всякакви видове, форми и размери. Но освен това срамните устни имат и своето предназначение - да защитават входа на вагината ви. Жлезите на устните произвеждат тънък слой мазнина и отблъскват урината, бактериите и менструалната кръв. Вътрешността на вагината е с много умно измислена самопочистваща се система – там постоянно се произвежда течност, която пази всичко свежо и чисто.

Когато говорим за вагината, обикновено казваме, че тя съдържа бактерии. Но когатоколичеството им е балансирано, се осигурява нещо като киселинна околна среда. Балансът може да се разстрои както с външна, така и с вътрешна намеса, например при употреба на антибиотици, прекалено често миене с изсушаващ сапун или при секс. Ако това се случи, бактериите имат картбланш да правят каквото си пожелаят.

Когато всичко отдолу е извън синхрона си, получавате неприятни сигнали - зачервени срамни устни, повече бял секрет или промяна в цвета му, течение с бучици, неприятен мирис или сърбежи. Последното най-често е симптом за инфекция или възпаление. Мирисът на вагината най-често е по-силен след секс, защото именно тогава и бактериите празнуват.

Лесен начин да се предпазите от всякакви неприятности е да се миете след секс със студена или хладка вода. Не използвайте сапун, защото той отмива предпазния слой мазнина и само влошава нещата. По-добре се спрете на шампоан, специално предназначен за интимните места.

Ако страдате от болки в стомаха, твърде обилно кървене или смятате, че имате инфекция или, не дай, Боже!, венерическо заболяване, непременно идете на гинеколог. Ненавременното разрешаване на проблемите в долната територия може да има горчиви последици в дългосрочен план, като например неспособност за забременяване.

Месечни работи

Точно като градския транспорт, цикълът ви никога не идва навреме. Понякога даже въобще не идва. Освен когато не вземате контрацептиви, естествено – тогава този шанс е твърде малък. В случай че не сте бременна, липсата на месечен цикъл може да се дължи на различни причини. Стресът например може да повлияе на хормоните така, че системата ви да реши да си вземе малка почивка. Това не е причина за паника. Важното е да наблюдавате ситуацията. Ако се случи в два поредни месеца, не отлагайте повече да си уговорите час при гинеколога.

Прекомерната загуба на тегло също може да накара цикълът да се оттегли. Особено когато сте загубили много килограми в кратки срокове. Тогава вероятно тялото ви ще се сблъска с проблема на ниското количество произведен естроген – хормонът, който регулира овулацията и менструацията ви. Същите правила важат и тук – ако цикълът ви не дойде до два месеца, би трябвало да посетите доктор.

Червени петна

Напълно нормално е да прокървите по средата на цикъла си по време на овулацията. Ако това се случи по което и да било друго време, най-добре е да се посъветвате със специалист. Кървенето може да е симптом и за венерическо заболяване. Кървите ли след секс? Това може да е знак за възможна инфекция. Ако сте започнали да използвате нови контрацептиви, е възможно да са твърде леки за вас. Дайте си няколко месеца, преди да започнете с хапчета с по-висока доза естроген.

Тампони и Синдром на токсичния шок

Някои мислят, че е болезнено, други не могат да си представят как ще преживеят цикъла си без тях. Всъщност “малката ракетка” си има своите предимства. Не я виждате, можете спокойно да участвате в игра по подводен риболов например и дори не се налага да се притеснявате, че кучето на съседите ще ви нападне, защото надушва интересната миризма, идваща от вас.

Въпреки че тампоните са много подходящи и често предпочитани по време на менструалния ви период, има някои правила за избягване на неприятности при употребата им.

Най-важното, не използвайте тампони, ако не сте в цикъл! Те изсушават вагината и може да причинят възпаление. Измивайте ръцете си преди да ги поставите. В противен случай бактериите просто щурмуват вътрешността ви. Ако няма как да си измиете ръцете, използвайте мокри кърпички.

Има още нещо особено важно. Нарича се Синдром на токсичния шок (Toxic Shock Syndrome – T SS) и представлява рядка, но възможно най-смъртоносната инфекция, която се свързва с употребата на тампони. Можете да се предпазите от нея като редовно подменяте тампона си. Не би трябвало да го използвате по-дълго от осем часа. Голямото количество кръв “засяда” на върха на тампона и това със сигурност може да е причина за бактерии, причиняващи TSS. Освен това съвсем не е маловажно дали тампоните, които използвате, са подходящите за вас. Ако нямате обилно кървене, не би трябвало да взимате super, а mini. Така ще предпазите вагината си от изсушаване и няма да ви боли, когато измъквате ракетката.

Ако страдате от Синдрома на токсичния шок, ще забележите ясни симптоми по време на менструацията – температура (38,5 или по-висока), диария, замаяност, прималяване или обриви, които изглеждат като слънчева алергия. Това, което можете да направите, е незабавно да отстраните тампона и да отидете на лекар – колкото по-бързо, толкова по-добре.

Защита от гъбички

Гъбичките сърбят и парят до лудост. И, разбира се, да се предпазите от тях е много по-лесно, отколкото да ги лекувате, след като вече са ви нападнали. Ето как:

1. Носете памучно бельо. Найлонът и ликрата задържат кислород, което осигурява перфектна почва за бактерии. Това значи, че никога не трябва да носите чорапогащник без бельо.
2. Не използвайте успокояващи балсами, произведени на основата на газ. Предпочитайте тези на водна основа.
3. Според статистиките доста жени в зряла възраст нямат навика да хигиенизират правилно интимните си места след посещение в тоалетната. Затова, извинете за напомнянето, но се подсушавайте в посока от вагината към ануса, а не обратно. Така ще се предпазите от бактерии, които мечтаят трайно да се настанят във вагината ви.