Ужилването може да бъде колкото опасно, толкова и здравословно. А т. нар. апитоксинотерапия се изразява в използването именно на пчелна отрова с лечебна цел.

Апитоксинотерапия – лекуване с пчелна отрова
Апитоксинотерапия – лекуване с пчелна отрова


Апитоксинът (пчелната отрова) е богат на изключително полезни за човешкия организъм вещества, като в най-ценното е мелитинът. Той подобрява кръвообръщенеито, понижава кръвното налягане, подсилва имунната система, помага при анемия, нормализира обмяната на веществата в организма, успешно се справя с възпалителни процеси, подпомага работата на нервната система, укрепва мускулите, понижава нивата на холестерол в организма, подобрява вида на кожата, има диуретичен ефект и т.н. Пчелната отрова има също тонизиращо и обезболяващо действие с протължителен ефект в сравнение с много изкуствено създадени обезболяващи средства.

Пчелната отрова се използва за подобряване на състоянието и лечение на разширени вени, подагра, артрит, ревматизъм, псориазис, множествена склероза, астма, възпаление на яйчниците, мигрена, сърдечни заболявания, бавно зарастващи рани, навяхвания.

Апитоксинотерапия – лекуване с пчелна отрова

Начин на лечение с пчелна отрова?

Апитоксинотерапията може да се прилага в натурален вариант, тоест директно и контролирано ужилване от пчела (ужилванията са съсредоточени в биологично активните точки на човешкото тяло в зависимост от заболяването, което лекувате), или под формата на инжекции и медикаменти, съдържащи пчелна отрова. Смята се, обаче, че прякото действие на апитоксина е най-ефикасно, макар и най-неприятно.

Курсът на лечение трае от няколко седмици до няколко месеца, около 2-3 пъти седмично, в зависимост от заболяването и темповете на подобряване на симптомите.

Какви рискове крие апитоксинотерапията?

Колкото и полезна, пчелната отрова може да бъде и толкова опасна за здравето, ако се предозира. В тези случаи, макар и изключително реди, апитоксинотерапията може да предизвика тежка алергична реакция, умора, обща слабост, припадъци, дори смърт.

Много важно е преди да се подложите на апитоксинотерапия, да ви бъде направен тест, за да се изключи вероятност от алергия.

Важно: Апитоксинотерапията е противокопазна при хора, страдащи от чернодробни заболявания, болести на кръвта, бъбреците, задстомашната жлеза, панкреаса, както и при хора с алергии.