Кулинарни рецепти, Лесна лазаня

Продукти (за 4 порции)

1 пакет кори за лазаня
100 г кашкавал за поръсване

За плънката:
400 г кайма (60% свинско 40% телешко)
100 г моркови, нарязани на ситно
200 г лук, нарязан на ситно
200 г домати от консерва (белени и нарязани на кубчета)
магданоз, сол, черен пипер, босилек, риган

За сос бешамел:
125 г масло
70 г брашно
500 мл прясно мляко
1 жълтък
бял пипер, сол

Начин на приготвяне

Бланширайте корите за 1-2 минути в гореща подсолена вода. Запържете в тиган с малко мазнина лука и морковите, след като омекнат добавете каймата и подправките. Когато каймата стане ронлива, сложете доматите. Оставете на огъня 5 минути, след което отстранете и поръсете с магданоз.

Пригответе сос бешамел, като разтопите маслото в касерола, добавете брашното и запържете до златисто. Започнете да сипвате млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се получат бучки. Малко преди да свалите от огъня, добавете разбития жълтък и подправките.

В тавичката, където ще печете ястието, сложете първо малко от бешамела, отгоре наредете бланшираните кори, плънката и отново сложете бешамел. Редете от същите пластове, до свършването на продуктите, като завършите с бешамел. Поръсете отгоре с кашкавал и печете 15-20 мин на 180ºС.