Кулинарни рецепти, Португалска паеля

Необходими продукти за 6 порции
6 пилешки бутчета без кожата
1 ч.л. нарязан пресен розмарин или 1/4 ч.л. сушен розмарин
Сол и черен пипер на вкус
2 ч.л. масло от рапица или зехтин
200 г чоризо (португалски наденички), нарязано на кръгчета
1 ч. ч.нарязан лук
1 червена чушка, нарязана
1 и 1/2 чаши ориз Arborio ориз или друга ориз със средни зърна
1/2 чаша нарязани на кубчета домати
1 ч.л. сладък червен пипер
1/4 чаена лъжичка шафран
1 скилидка чесън, счукан
3 чаши пилешки бульон
8 големи скариди, обелени
1 чаша аспержи, нарязани диагонално
1/2 чаша замразен грах

Начин на приготвяне
Поръсете пилешките бутчета с розмарин, сол и черен пипер. Изсипете мазнината в голяма тава или тиган, който може да се използва и във фурна. Сложете пилето и запържете на котлон до златисто. Извадете и завийте бутчетата, за да се задушат. Сложете в тигана чоризото, лука и чушките и гответе 7 минути, като бъркате непрекъснато. Добавете ориза, доматите, червения пипер, шафрана и чесъна и пържете още 3 минути. Върнете пилето в тиган. Долейте бульона и посолете ако е необходимо. Завийте тигана с фолио и го преместете в предварително загрята фурна. Печете 20 минути. Добавете скаридите, аспержите и граха. Покрийте и печете още 5 минути или докато скаридите променят цвета си. Сервирайте ястието с бяло вино.