Грижа за Тялото, Тъмни петна под мишниците

ъмната кожа в областта на подмишниците в повечето случай сe дължи на ползване на някои козметични продукти, като сухи дезодоранти, но може да става въпрос и за здравословен проблем. Ето какво да правите, за да се отървете от петната.

Уверете се, че проблемът не е хормонален
Тъмните петна под мишниците са пигментни петна. При някои дами такива се появяват и по вътрешната страна на бедрата. Тези петна са характерни за бременни, родилки и жени с хормонални изменения, както и за по-пълни дами. Причина при по пълничките може да бъде и триенето на кожата в проблемните участъци. Тя изтънява, реагира с потта и цвета й се променя. Ако петната под мишниците не се махнат след ексфолиране или минаване с кисе за баня, се консултирайте с личния лекар, той ще прецени състоянието ви и ще ви насочи към дерматолог или ендокринолог.

Сменете дезодоранта
Дезодорантите и някои парфюми често предизвикват поява на тъмни петна. Някои сухи дезодоранти създават невидим филм, целта на който е да блокира потенето, като запуши порите. Този фин пласт в резултат на търкането на кожата, потта, и праха се зацапва и седи като тъмно петно. Той, макар и не особено лесно се премахва с кисе или ексфолиант. Ако това се случи и на вас, сменете дезодоранта с флакон под налягане. Там риск също съществува, особено, когато ходите на плаж, защото кожата може да бъде раздразнена от състава на дезодоранта или той да реагира неблагоприятно в комбинация със слънчевите лъчи.

Внимавайте с епилациятя
Епилацията с лентички и кола маска, освен косъмчетата, премахва и пласт от горния слой на кожата. Когато веднага след епилация се покажем на слънце, кожата е по-чувствителна и бързо потъмнява. Този ефект може да се получи и при бръсненето. То е причина за загрубяването на гория слой на кожата и за промяната на пигментацията му.

Ексфолирайте нежно
След като установим, че проблемът с петната под мишниците не е здравословен, а козметичен, един от най-добрите начини за отстраняването му е ексфолиацията. Ексфолирайте проблемните зони веднъж седмично, като използвате ексфолиант с лека абразивност, тъй като кожата под мишниците е мека и чувствителна. Може да ползвате и продукти, съдържащи млечна киселина. Ако пък нямате ексфолиант в къщи, обърнете се към наличното в кухненския шкаф. Работа ще ви свърши содата за хляб. Поставете я върху кисе или гъба и с лек натиск и кръгови движения обтрийте проблемните зони.