Кулинарни рецепти, Здравословна супа от коприваНеобходими продукти да 4 порции

300 г коприва върхове
3 с.л. зехтин
2 глави лук, нарязани на ситно
2 стръка праз, нарязани на ситно
4 стръка целина, нарязани
5 скилидки чесън, счукани
4 с.л. басмати ориз
8 чаши зеленчуков бульон
морска сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне
Изчистете копривата и я измийте под течаща вода. Загрейте зехтина в тенджера и добавете лука, праза и целината. Задушете за около 10 минути, докато омекнат. Добавете чесъна и задушете за още 2-3 минути. Сложете ориза и разбъркайте добре. Налейте бульона (може да използвате и само вода) и оставете на супата да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 20 минути или докато оризът е сварен. Прибавете копривата и разбъркайте. Оставете да къкри за 2-3 минути, докато копривата омекне, но запази своят ярко зелен цвят. Подправете с морска сол и черен пипер на вкус. Пасирайте супата и я поднесете поръсена със ситно нарязан див лук.